• Backstage

Editie 003 – Je steentje bijdragen

De textielindustrie vindt zichzelf opnieuw uit en dat is goed nieuws!Wij, Tape à l’oeil, maken deel uit van dit systeem. We willen daarom, in alle transparantie, de realiteit onder ogen zien en onze verantwoordelijkheid nemen.

author-avatar
Geplaatst door Marion de Tape à l'oeil

05 feb 2020

Views Gelezen 19 Keer
0 Opmerkingen

Delen

We hebben niet de pretentie de dingen in ons eentje te zullen veranderen. We willen op ons niveau handelen. We willen ons steentje bijdragen. Vandaag de dag zijn we niet perfect, maar we willen beter worden. Stap voor stap. In alle nederigheid willen we een rol spelen in de verandering. Met en voor onze kinderen. Met en voor onze klanten.

Daarom hebben we voor deze Editie #003, besloten om kinderen met een passie voor het onderwerp mee te nemen.Ze heten Quentin, Ambre, Morgane en Hyacinthe. Ook zij, op hun niveau, handelen al en willen verder gaan.

We hebben 3 dagen met hen doorgebracht. We hebben hen alles verteld over onze textielindustrie, de urgentie om te handelen en de uitdagingen die voor ons liggen. We luisterden naar hun overtuigingen, hun reacties, ze uitten zich in al hun onschuld en met gezond verstand.

We hebben hen onze eerste stappen en de komende laten zien. Zonder valse beloften te doen, omdat het belangrijkste voor ons is om « op je eigen niveau » te handelen.

Je steentje bijdragen!

Een heel systeem heroverwegen zodat het zo verantwoordelijk en duurzaam mogelijk wordt, we zullen er niet van de één op de andere dag komen en we zullen er niet alléén kunnen komen. Niemand heeft alle kaarten in handen om de wereld te veranderen, maar niemand heeft er géén.

We hebben allemaal, met zijn allen, een talent, een superkracht, die we kunnen gebruiken om te handelen. En om op onze respectievelijke niveaus kleine stappen te zetten die stap voor stap zullen leiden tot een blijvende kettingreactie. Vandaag willen we al deze kleine stappen die de goede kant opgaan in alle nederigheid delen. De stappen die we al maken. Die van ons, die van jullie.

En dat willen we graag doen in alle transparantie, met optimisme en vooral: met onze klanten en door te luisteren naar onze kinderen.

HOOFDSTUK 1 RESPECT

Tegenwoordig verbruikt het produceren van kleding water: 2 500 liter water is nodig om een T-shirt te produceren, 10 000 liter water om een jeans te produceren.

Onze impact op water en het op de meest respectvolle manier gebruiken is essentieel voor de textielindustrie.

Daarom hebben we voor de eerste dag van deze ervaring de kinderen meegenomen om Thomas te ontmoeten, van de vereniging Demain la Terre. Hij en Benoît Mouvielle, kwaliteitsmanager bij TAO, hebben dit alles aan de kinderen uitgelegd.

Met hen liepen we rond Celles, een dorp dat 50 jaar geleden verlaten was omdat het werd bedreigd door het stijgende water van Lac du Salagou. Een menselijk, coöperatief en duurzaam project blaast dit dorp nieuw leven in. Het zal nieuwe bewoners verwelkomen in de komende jaren. Zij zijn degenen die mede zullen beslissen hoe ze samen willen leven met respect voor de omringende natuur.

HOOFDSTUK 2: DUURZAAMHEID

 

Tegenwoordig wordt slechts minder dan een kwart van het textiel echt gerecycled. Het kledingstuk dat het meest vervuilt, is het kledingstuk dat we niet (of niet meer) dragen. Omdat het voor niets is gemaakt.

Je kleding zo lang mogelijk mee laten gaan, repareren voordat je het weggooit, afleiden van hun primaire gebruik, recyclen op de juiste manier… zijn allemaal onderwerpen die we met de kinderen hebben besproken. En om dit te doen, nodigden we Caroline van Atelier des Makers uit, ze leerde Quentin, Ambre, Morgane en Hyacinthe dat het verzorgen van haar kleding en het repareren ervan wanneer er gaten in of vlekken op zaten, leuk en verantwoord kan zijn.

HOOFDSTUK 3: ZICH VERENIGEN

Op deze 3e ervaringsdag nodigden we Annick Jehanne (oprichter van Hubmode & Nordcréa) en Édouard Blanchon, CEO van TAO uit voor een onderhoud met Quentin, Ambre, Morgane, Hyacinthe en hun ouders te hebben.

Echt ruimte geven aan de kinderen in de discussies leek ons vanzelfsprekend.

Laten we er steeds opnieuw naar luisteren omdat ze de meest behendige, de meest flexibele, de meest creatieve onder ons zijn. Ze hebben dit geweldige vermogen om anders te denken. De gewoonte is nog niet echt in ze geworteld, ze reageren nog niet op onbewuste reflexen die niet altijd redelijk zijn.

Bedankt voor uw reactie!

Ze is vanaf nu in afwachting van een moderator.

Tot binnenkort!
uw opmerkingen