• Lifestyle

  • Lifestyle

  • Style @nl

20 spelletjes om de kinderen bezig te houden onderweg naar vakantie

De vakantie komt eraan!! En dit jaar brengen de meesten van ons deze door in Frankrijk, dus de kans is groot dat het druk is op de weg! In de auto, in de trein of in het vliegtuig, we hebben, samen met PicWicToys, besloten om een kleine « anti-verveel »-set te bedenken die is aan te passen aan jullie vervoersmiddel 😉

author-avatar
Geplaatst door Marion de Tape à l'oeil

18 jun 2020

Views Gelezen 10 Keer
0 Opmerkingen

Delen

“Paaapaaaaaaa, maaaaaamaaaaaa? Wanneer zijn we er? ”Op vakantie zijn is fantastisch, maar de reis ernaar toe is soms wat minder, vooral in de auto! Omdat elke situatie kan worden veranderd in een spel, heeft PicWicToys een kleine set met spelideeën voor ons samengesteld waarvoor je geen spullen nodig hebt, en waarmee saaie reizen veranderen in een moment van plezier. Dit werkt zowel in de auto als in de trein of zelfs in het vliegtuig, aan jou om het aan te passen aan het vervoersmiddel!

Een leuk en gezellig alternatief voor mobieltjes en draagbare gameconsoles. Dus let niet alleen maar op deze lijst, je kunt zelf de regels aanpassen als je dat wilt! Op jullie plaatsen, klaar, af!

 

“Geen ja en geen nee” 

Vanaf 4 jaar

De regels zijn simpel, een van de spelers wordt aangewezen en mag geen “JA” of “NEE” zeggen. De andere spelers moeten juist proberen om diegene de verboden woorden te laten zeggen. Synoniemen als “absoluut, helemaal, helemaal niet” zijn toegestaan!

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: stel de speler vragen over een onderwerp dat degene heel leuk vindt, dan voelt die zich op zijn of haar gemak en zal sneller een vergissing maken! Wees slim want geen ja en geen nee is een strategiespel. 

 

Het alfabet met nummerborden 

Vanaf 6 jaar

Sta je in de rij voor een tolpoortje of sta je in de file? In dit spel met moet je een woord bedenken dat begint met iedere letter die je ziet op het nummerbord van de auto voor je. De speler die het niet lukt om met alle letters een woord te verzinnen, is af. Let op: elk woord mag maar één keer worden gebruikt. Het perfecte spel om je woordenschat te vergroten. Uiteindelijk blijft er maar een speler over!

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: begin al met nadenken over jouw woorden voordat je aan de beurt bent. En bedenk ook zeker meerdere woorden voor een letter. 

 

Het spel van lettergrepen of letters 

Vanaf 5 jaar

Spelers kiezen een lettergreep en moeten om de beurt een woord noemen dat met deze lettergreep begint. Bijvoorbeeld de lettergreep “voor”: vooraan, voorman, voorbeeld… De speler die het niet lukt om een woord te bedenken is af en er kan er maar een de winnaar zijn. Dit spel is ook te spelen met letters, de bestuurder kiest een letter en de passagiers moeten woorden bedenken die met deze letter beginnen.

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: begin al met nadenken over jouw woorden voordat je aan de beurt bent. En bedenk ook zeker meerdere woorden voor een letter!

 

Een logisch vervolg 

Vanaf 5 jaar

De bestuurder kiest een woord en de passagiers moeten vervolgens om de beurt een woord noemen dat iets te maken heeft met het vorige. Bijvoorbeeld “zon”, “strand”, “zee”, “vis” … De eerste speler die zich vergist of die een woord noemt dat al is gezegd, is af!

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: probeer te onthouden welke woorden al zijn gezegd, ga niet te snel.

 

Het spel van “raad eens aan wie ik denk” 

Vanaf 3 jaar

De eerste speler begint met aan iets of iemand te denken. De andere gezinsleden moeten om de beurt een vraag stellen aan de speler om aanwijzingen te krijgen. De speler die als eerste het antwoord weet, krijgt een punt en mag daarna iets of iemand in gedachten nemen. Let op: de vragen mogen alleen met ja of nee worden beantwoord!

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: stel eerst algemene vragen en daarna steeds preciezere. Vergeet niet dat elke aanwijzing belangrijk is en probeer ze allemaal te onthouden. 

Het merkenspel 

Vanaf 8 jaar

Iedere speler kiest een automerk. De winnaar is gewoon degene die het merk heeft gekozen dat de passagiers het vaakst zien onderweg. Dit spel kan je ook spelen met autokleuren.

Een tip van PicWicToys: kies een automerk dat veel voorkomt in het land waar je bent.  

 

De koning van de stilte 

Vanaf 3 jaar

De regel is eenvoudig, gewoon geen geluid maken. Degene die het eerst praat of een geluidje maakt, is af. De wijste gaat met de overwinning aan de haal!

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: doe een dutje tijdens dit spel. 

 

Het hoofdstedenspel 

Vanaf 11 jaar

Perfect om je aardrijkskundekennis uit te breiden. De bestuurder begint door een land te noemen, de passagiers moeten vervolgens zo snel mogelijk de hoofdstad van dat land noemen. De winnaar gaat aan de leiding en krijgt een punt. Wie verdient de meeste punten?

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: let natuurlijk goed op tijdens de aardrijkskundeles, maar probeer ook te onthouden welke hoofdsteden al zijn genoemd, want die komen vast later nog een keer.

 

Ik ga op reis en neem mee 

Vanaf 4 jaar

De eerste speler zegt: “Ik ga op reis en neem mee *een ding*”. De volgende speler moet dan de zin van de eerste speler herhalen en nog iets meenemen. De lijst van mee te nemen spullen wordt steeds langer en moeilijker te onthouden. De eerste die zich vergist of iets vergeet mee te nemen, is af!

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: twijfel niet om ook onverwachte voorwerpen mee te nemen om je tegenspelers in de war te brengen. Jouw concentratie is de sleutel tot succes. 

 

Werkwoorden smurfen 

Vanaf 5 jaar

De regel van dit spel is eenvoudig, vervang alle werkwoorden door het werkwoord “smurfen”. Degene die vergeet te smurfen is af. Wie wordt Grote Smurf?

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: wees geen kletskous, maar laat andere passagiers zich eerder vergissen dan jij. Vermijd ook te moeilijke zinnen om zo min mogelijk werkwoorden te gebruiken. 

Het beroemdhedenspel 

Vanaf 8 jaar

Een speler kiest een voornaam. De anderen moeten vervolgens een beroemdheid met deze voornaam noemen. De speler die de ketting verbreekt, is af. Er kan er maar een de winnaar zijn!

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: probeer om een reserve-beroemdheid te bedenken om te voorkomen dat een van je tegenspelers er met je idee vandoor gaat. 

 

Blinde test 

Vanaf 7 jaar

Ga naar YouTube en kies een blinde-testcategorie die alle passagiers leuk vinden (films, series, tekenfilms, muziek …). Als je geen smartphone hebt, kan je ook de radio gebruiken. Laat je kennis over het onderwerp spreken, de snelste wint!

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: er is hier niet echt een tip, let gewoon zo goed mogelijk op. 

 

Vind figuren in de wolken 

Vanaf 4 jaar

Er is hier geen winnaar of verliezer, het doel van het spel is om figuren te vinden als je naar de wolken kijkt. Groot en klein zijn dol op dit spel waarbij ze hun fantasie kunnen gebruiken. “Oh mama, kijk! Ik zie een olifant in de wolken! ”.

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: laat je fantasie de vrije loop, want hoe groter je verbeelding, hoe meer dingen je ziet in de lucht. 

 

Het alfabetspel 

Vanaf 7 jaar

De eerste speler begint met het noemen van iets dat hij of zij ziet dat begint met de letter “A” (bijvoorbeeld een appel). De volgende speler moet daarna iets noemen dat begint met een “B”  (een BMW, een bord met Breda …). Dit spel is geen wedstrijd, het doel is om het hele alfabet af te maken. Let op want sommige letters zoals de Q en de X zorgen voor problemen!

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: geen antwoorden voorzeggen, maar je kunt de andere spelers wel helpen. 

 

Woorden die beginnen met een … 

Vanaf 5 jaar

Kies een onderwerp, bijvoorbeeld “landen”, “stripfiguren” of “dieren”. Daarna moet je een letter kiezen, bijvoorbeeld de letter “F”. Als het onderwerp “landen” is, dan moet iedere speler om de beurt een land noemen dat begint met de letter “F”, bijvoorbeeld “Frankrijk”, “Finland”, “Fiji”. De eerste speler die niets meer weet of die een antwoord herhaalt, is af!

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: voor de kleinsten is geen letter verplicht. Anders kan het zo zijn dat het spel ze te moeilijk lijkt. 

Steen, papier, schaar 

Vanaf 4 jaar

Het gaat hier over een spel dat je met twee spelers speelt die tegelijk hun hand moeten laten zien met het symbool voor steen, papier of schaar. Steen wint van schaar, schaar wint van papier en papier wint van steen. De eerste speler die 10 rondes wint, wint het spel!

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: steen, papier, schaar is zowel een spel van instinct als van strategie. Probeer te bedenken wat je tegenstander gaat doen tegen wat jij net hebt gedaan. Let erop dat je snel nadenkt en probeer voor iedere beurt al te weten wat je gaat doen. 

 

Dierengeluidenspel 

Vanaf 4 jaar

Het doel van het spel is om dierengeluiden te imiteren. Een van de passagiers moet een dierengeluid imiteren en de anderen moeten raden om welk dier het gaat. Degene die het als eerste raadt, krijgt een punt en is aan de beurt!

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: probeer om dieren te imiteren die moeilijk te herkennen zijn om een voorsprong te krijgen op je tegenstanders. 

 

Quiz 

Vanaf 7 jaar

Voor dit spel moet je een spelleider aanwijzen die verschillende vragen stelt aan de andere deelnemers. Met een goed antwoord verdien je een punt. De eerste speler die 10 punten haalt, is de winnaar van deze ronde!

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: probeer te gokken als je het antwoord niet weet!  

 

Vliegend speelgoed 

Vanaf 8 jaar

Voor dit spel vraag je aan je vader om een speelgoedbootje, een actiefiguur of een autosticker op de autoruit te plakken. Vermaak je daarna met het ontwijken van obstakels terwijl je naar het speeltje kijkt en je hoofd beweegt.

Een tip vanPicWicToys: gebruik kleefpads om je speeltje vast te plakken zonder sporen achter te laten.

 

Hongerig monster 

Vanaf 8 jaar

Pak een sok en houd deze in je hand alsof je een marionet bestuurt (als je een marionet hebt, dan werkt dat ook!). Dit spel bestaat eruit om de auto’s die je tegenkomt op te eten, of van tevoren aangewezen gekleurde voorwerpen langs de weg op te eten! Eet zoveel mogelijk auto’s in 1 minuut en geef dan de sok door aan degene naast je zodat hij of zij aan de beurt is.

Een tip van PicWicToys voor de kinderen: Je kan de duur van het spel aanpassen of regels toevoegen om het spel te veranderen.

——————–

Voor al deze spellen heb je geen speciale spullen nodig, alles gebeurt in je hoofd! Maar als je wat spellen wilt meenemen op vakantie, om onderweg te spelen of om je zomeravonden te veranderen in echte feestavonden, dan heeft PicWicToys een lijst van spellen voor je die hier heel geschikt voor zijn:

Veel plezier en vooral een hele fijne vakantie!! 🙂

Bedankt voor uw reactie!

Ze is vanaf nu in afwachting van een moderator.

Tot binnenkort!
uw opmerkingen