• Backstage

  • Lifestyle

“Vind het werkwoord van je leven. Niet het beroep. Het werkwoord”

« Wat wil je later worden? » Jarenlang is aan kinderen deze vraag gesteld. En in het algemeen is dit teruggebracht tot één ding: het beroep. Sarah Roubato zou hen nog een vraag moeten stellen.

author-avatar
Geplaatst door Nicolas de Tape à l'oeil

26 sep 2019

Views Gelezen 47 Keer
0 Opmerkingen

Delen

De woorden van Sarah Roubato hebben zoveel in ons losgemaakt dat het grootste deel ongewijzigd wordt overgenomen uit haar boek, dat je hier kunt bestellen.

« Wat wil je later worden ? » Jarenlang is aan kinderen deze vraag gesteld. En in het algemeen is dit teruggebracht tot één ding: het beroep. Wist je dat 85% van de beroepen van onze kinderen niet meer zullen bestaan? Reden temeer om ze niet op te sluiten en de deuren maximaal open te laten! Sarah Roubato zou hen nog een vraag moeten stellen. We nodigen je uit om de oefening met je kinderen, je tieners en ook met jezelf te doen;) Om ook onszelf te oefenen, kunnen we je vertellen dat het wellicht heel opbouwend kan zijn!

Wat is het werkwoord van je leven? Niet het beroep, nee, het werkwoord. Hij is het die de paden van je leven zal volgen. Ja, de paden, want in de wereld van morgen, zijn er verschillende paden van het leven, carrière, beroepen, het is niet gereserveerd voor de atypische. Ik ontmoet ze elke dag: ingenieurs die bakker worden, acteurs die piloten worden, advocaten die activisten worden in een vereniging. (…) Er is iets dat hun vertakkingen logisch maakt: hun werkwoord.

(…)

Als het werkwoord van je leven HELPEN is, kun je net zo goed een advocaat, een spoedeisende arts zijn of werken bij een ONG. Als het OVERBRENGEN is, kun je zowel een leraar als een journalist, gids of acteur worden. Als het BETER MAKEN is, zou je een fokker, natuurparkbeheerder, therapeut, … kunnen worden. Als je VERBINDEN leuk vindt, dan kun je net zo goed een bestuurder (plaatsen verbinden), een festivalorganisator (mensen verbinden) of een tolk (teksten verbinden) worden. Om tuinder of verloskundige te worden, is het GEBOREN LATEN WORDEN van het leven. Wil je dingen ONTDEKKEN (archeoloog, historicus, scheikundige, bioloog), wil je UITVINDEN (ingenieur, goochelaar), wil je jezelf UITDRUKKEN (schrijver, muzikant, kunstenaar), ANALYSEREN (redactioneel, politiek analist, socioloog)? Wil je GENEZEN, BESCHERMEN, VERDEDIGEN, BOUWEN, MONTEREN, TRANSFORMEREN, VERFRAAIEN, BEGELEIDEN, …?

Door naar het werkwoord te zoeken in plaats van naar het beroep, kun je overwegen om in een groot aantal gebieden op te treden. En laat de verrassingen van het werk achter, de vergaderingen, het toeval, de mogelijkheden, … Het maakt niet uit dat het pas later komt, je werkt in een bedrijf, een vereniging, een school, … je zult altijd datgene doen wat bij je past, als je jouw werkwoord vindt.

Je kunt een geweldige uitvinder van videogames of gebak worden. En je kunt ook je vaardigheden combineren: videogames maken en muziek maken, gebak in kunstwerken beeldhouwen. (…) Morgen zal het beroep niet meer noodzakelijkerwijs het middelpunt van ons leven zijn. Je moet een baan vinden die je doet leven en laat leven. Een beroep die ons de tijd geeft om te leren, ontdekken, verwonderen, samen te leven met anderen. Daardoor kunnen we de tijd beleven in plaats van er achteraan te jagen. « 

We raden dit kleine boekje aan dat snel leest en alles kan veranderen: « Vind het werkwoord van je leven » van Sarah Roubato, uitgegeven door La Nage de l’Ours

Sarah Roubato heeft de kinderen van onze editie #001 onbewust begeleid. Ze zochten de werkwoorden van het leven van de 3 gepassioneerde volwassenen die ze ontmoetten. En probeerden ook hun werkwoord te vinden. In zijn ervaringsboek herkende de 8-jarige Lorenzo « BESCHERMEN » als zijn eigen, werkwoord, voor Louka, 7, is het « BETER MAKEN », Shaïna, 10, neigt naar « HELPEN ». Wat Mélody, 9 betreft, aarzelt ze nog steeds tussen « DELEN », « SPELEN » of « PLEZIER HEBBEN »;)

Bekijk of bekijk opnieuw onze documentaire « Enquête de Sens »:

Pssssst: ga naar onze Facebook-pagina, we laten je het boek van Sarah Roubato winnen gedurende de maand oktober;)

Bedankt voor uw reactie!

Ze is vanaf nu in afwachting van een moderator.

Tot binnenkort!
uw opmerkingen