• Mode

WAT IS TALENT?

Het is een vraag van niks en toch, vergis je niet, kan hij tot ontketening van de massa leiden! Werp hem maar eens op tijdens uw volgende diner met vrienden en u zult zien 😉  In elk geval worden er bij Tape à l’oeil stevige en verhitte debatten over dit onderwerp gevoerd. En dat al sinds maanden.

author-avatar
Geplaatst door Marion de Tape à l'oeil

22 nov 2017

Views Gelezen 68 Keer
0 Opmerkingen

Dus is het zaak om het iedereen eens te laten zijn, de puntjes op de i te zetten en dus hebben we besloten er een artikel aan te wijden. Talent verdient dat gewoon!

Omdat wij in een democratie leven, zijn we bij de koffieautomaat gaan staan en hebben eerst geluisterd naar ieders opvattingen:

via GIPHY

Eerst kwamen er veel ”Uuuuuuuuh, dat is wel een moeilijke vraag” en “O jee, dat is een filosofisch concept, waarover je eerst moet nadenken” en “Talent? Ik heb instinctief zin om ‘ikzelf’ te zeggen”, maar daarna kregen we interessante dingen te horen:

Clémence, onze super Community Manager, antwoordde ons “Talent komt onverwacht, het overkomt je. Dan doe je anderen verbaasd staan, zonder dat je er erg in hebt!” Valentin, die altijd de essentie vat, zegt : “Talent, dat is gewoon een zeer uitgesproken persoonlijkheidskenmerk. ” Chloé daarentegen, beschouwt talent als “Een kwaliteit, geliëerd aan een vorm van passie, iets dat je graag doet en wat je vanuit jezelf doet. Bijvoorbeeld: met anderen praten.” Toen kwam Sandrine, de hypergecultiveerde meid van de groep “Sta me toe om Brel te citeren: talent is zin hebben om iets te doen”. Dank je wel Sandrine (en Jacques). Walerand, ons aller idool, zegt poëtisch: “Talent, dat is het beste dat ieder in zich heeft. Je hoeft het er alleen maar uit te laten komen.

En toen volgden er lange discussies over het verschil tussen een talent (dat al in je zit), een competentie (wat inzet en eraan werken vraagt), een passie (wat enkel het speelterrein van een talent zou zijn).

Dat is allemaal wel mooi, maar heel theoretisch.

via GIPHY

Dus buigen we ons over een paar concrete voorbeelden:

U herrinnert zich ongetwijfeld Tobias, 9 jaarZijn passie is surfen. Maar zijn talent, dat is zijn doorzettingsvermogen, zijn vechtkarakter. Hij wil het. En hij overwint daarvoor zijn angsten. Vandaag uit zijn talent zich in het surfen, maar in de toekomst komt het hem op andere terreinen te pas.
Een paar dagen geleden stelden wij u Celya voor. Het talent van Celya is niet de gymnastiek of de piano, noch het theater op zich. Haar talent is dat zij zo’n zin heeft om heel veel dingen te doen, haar vasthoudendheid, haar nieuwsgierigheid, dat ze zich thuis voelt op het toneel. Dat zie je volop terug in haar passies. Wat betreft haar theater- of muziekcompetenties, die ontwikkelt ze gaandeweg door op cursus te gaan.

Hebben we uw aandacht nog? 😉

via GIPHY

Dat we u dit allemaal vertellen, komt omdat we u regelmatig vragen om ons over ons het talent van uw kinderen te vertellen en vaak vragen we u om extra informatie over de portretten te geven, want de passies of vaardigheden zijn voor ons beschreven. En dan zijn we zo gefrustreeeeeerd. Want elk kind heeft een talent! Je “hoeft alleen maar” te letten op de “aanwijzingen”, op de precursoren, om er de vinger op te leggen en het te kunnen beschrijven (en aan te moedigen), zonder het te verwarren met een passie.

Een laatste voorbeeld waarmee het onderscheid gemaakt kan worden, is dat als je een portret krijgt van een kind wiens talent wordt afgeschilderd als ‘het theater’, de kans groot is dat je meer details worden gevraagd. Omdat theater een passie is. En weten hoe je moet spreken voor een publiek is een vaardigheid. Dat leer je na verloop van tijd. Daarentegen, achter deze passie voor theater verschuilt zich ongetwijfeld een talent, zoals bijvoorbeeld anderen te laten lachten of het invoelend vermogen ten opzichte van het publiek.

via GIPHY

Tenslotte is talent het gemak, waarmee iemand iets doet dat anderen moeilijk lijkt. Het is niet iets wat je kan leren. Het is iets innerlijks, wat ontdekt en tot uitdrukking gebracht moet worden. En als het wordt ontdekt, aangemoedigd en tot uitdrukking wordt gebracht, dan wordt het een erkend sterk punt, wat ons gemakkelijk efficiënt laat presteren op een of meerdere terrein(en), in het bijzonder bijvoorbeeld middels een passie. Talent is niet zichtbaar of aan te raken. Wat “je ziet” is de passie, die zich toont in het zich uitend talent. Talent is meer een geestgesteldheid.

Hé, hé, hiermee komt onze dissertatie van de maand tot een einde 😉

via GIPHY

En nu zouden we graag willen weten wat u er over denkt en wat UW visie is op talent. De discussie is geopend!

Voor u 😉

Bedankt voor uw reactie!

Ze is vanaf nu in afwachting van een moderator.

Tot binnenkort!
uw opmerkingen